(16 خرداد 96)
حکومت و مردم در فلسفه سیاسی امام(ره) مفهوم خاص خود را دارد و با تعاریف کلاسیک در علوم سیاسی متفاوت است. از دیدگاه امام(ره) «مردم بندگان خدا هستند»(1) «مردم، مردم الهی هستند، مسلم هستند، قیام لله کردند، به خاطر حق قیام کردند»(2) امام همواره روی دین مردم تکیه میکرد و براساس همین تکیه جمهوری اسلامی با هدف اجرای احکام اسلامی را بنا نهادند. امام میفرمود: «مردم دیندار هستند، مردم دیندار، آدم خدمتگزار به دین میخواهند، هر کس برجستهتر شد، او را دوست دارند، علاقه مردم به ما برای دین است»(3)
مبتنی بر این دیدگاه؛ «خدمت به مردم، خدمت به اسلام است»(4)
نظامی که از میان این دیدگاه پدید میآید با دیگر نظامهای سیاسی متفاوت است. هر قدر مردم و حکومت به سمت ارزشهای الهی و اسلامی و پیاده کردن احکامالله در جامعه پیش بروند همانقدر عنایات الهی در این نظام افزون میشود.
اینکه نزدیک به 4 دهه نظام جمهوری اسلامی با همه ناملایمات و سختیها و تبهکاریهای دولتهای استکباری سرپا ایستاده است و اقتدار خود را در صحنههای منطقهای و جهانی به رخ ابرقدرتها میکشد، همین است که اتکال به خداوند و اسلام و قرآن پایه حرکت مردم و حکومت است و از این طریق نیازی به هیچ قدرت زمینی ندارد.
قدرت در جمهوری اسلامی مستظهر به پشتیبانی جنود الهی است و این خود سرّ اصلی مانایی انقلاب اسلامی است.
امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی حیات فکری و نظری خود را در تکتک ذهن ملت ایران حفظ کرده است. خط امام(ره) زنده است و خلف صالح او، حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای با تمام قدرت پرچمداری این خط را به دوش دارد و حتی یک لحظه از صیانت و پاسداشت آن در جامعه ایرانی، اسلامی ما غفلت نکرده است.
خط امام(ره) روشن و همیشه بدیع مینماید و اندکی گرد و غبار روی اصول تغییرناپذیر آن نمینشیند.
خطوط روشن آن در وصیتنامه الهی – سیاسی وی و نیز اصول قانون اساسی چون خورشید میدرخشد و روشناییبخش حرکتهای انقلابی ملت و الهامبخش همه مسلمانان در سرتاسر جهان است.
کارآمدی دولت برای امام(ره) فوقالعاده مهم بود. کارآمدی دولت را امام(ره) در تامین رفاه مردم میدانست و میفرمود: «نظام برای این است که رفاه مردم را تهیه کند.»(5)
و نیز خطاب به مسئولان دولتی میفرمود: «شما خود را حاکم مردم ندانید شما خود را خدمتگزار مردم بدانید.»(6)
فلسفه وجودی حاکمان در نظام جمهوری اسلامی از دیدگاه امام، خدمتگزاری و تلاش در جهت رفاه مردم است.
دولت دوازدهم به زودی شکل میگیرد. آهنگ رئیس دولت در کابینه جدید براساس رهنمودهای امام(ره) باید حفظ دین و صیانت از احکام الهی باشد. کما اینکه در نخستین روزهای پس از رایگیری که روحانی به قم برای دیدار با مراجع عظام تقلید رفتند، آنها هم همین مهم را مورد تاکید قرار دادند.
دولت دوازدهم به زودی شکل میگیرد، آهنگ رئیس دولت در کابینه جدید باید کارآمدی باشد و رفاه مردم در دستورکار قرار گیرد.
براساس آخرین نظرسنجیها دغدغه اصلی بیش از 70 درصد مردم موضوع اشتغال، رکود، گرانی، تورم و راهاندازی چرخهای تولید در کشور است.
مردم یک زندگی توام با عزت و کرامت میخواهند و رئیس دولت باید در صف اول پاسخگویی به این مطالبه حقیقی باشد.
روحانی در دور اول خدمت خود در پاسداشت از دین و نیز کارآمدی با سوالات جدی از سوی مردم روبهرو بود. نتایج انتخابات نشان داد حداقل 16 میلیون نفر او را در انجام این ماموریت، ناموفق میدیدند.
چهار سال خدمت جدید او فرصتی است که عملا بگوید قادر است در خط امام بماند و در انجام این دو ماموریت غفلت نورزد.رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم بزرگداشت یاد بنیانگذار جمهوری اسلامی در حرم امام خمینی(ره) اصول و مبانی امام(ره) را به شرح زیر مورد بازخوانی قرار دادند:
- تبلیغ و ترویج اسلام ناب محمدی(ص)
- بیرون آمدن از چنبره سلطه آمریکا
- ایجاد خودباوری در ملت
- عدم سازش با قدرتهای سلطهطلب جهان
آقای روحانی و دولت دوازدهم مخاطب اصلی این سخنان بود. وی باید در شکلگیری دولت جدید اهتمام ویژهای برای صیانت از مبانی امام(ره) ازخود نشان دهد. این یک مطالبه جدی از سوی رهبری و مردم است. غفلت از این مبانی و اصول کشور را به دره هولناک سازش و هزینههای گزاف آن سوق میدهد. در این باره سخن بسیار است و آن را به آینده موکول میکنیم.
پینوشتها:
1- صحیفه امام(ره) ج 8 صفحه 237
2- صحیفه امام(ره) ج 5 صفحه 42
3- صحیفه امام(ره) ج اول صفحه 275
4- صحیفه امام(ره) ج 17 صفحه 164
5- صحیفه امام(ره) ج 7 صفحه 236
6- صحیفه امام(ره) ج 13 صفحه 203
محمدکاظم انبارلویی